Uncategorized

Groove developement

live foto 3Groove Developement.

Dit is Engels voor de ontwikkeling van een groove. Meestal bedenk je een groove naar aanleiding van een drumpartij of een muziekstijl. In het begin is het verstandig om niet teveel noten te spelen, maar goed te luisteren naar je eigen oorspronkelijke idee, of het idee waar een collega muzikant mee komt.
Als je eenmaal een goed idee hebt, kun je de groove ontwikkelen. Om te beginnen maak je de groove van jezelf, of je het nu zelf bedacht hebt of niet. Je onderzoekt wat je speelt terwijl je het speelt en op een gegeven moment voel je dat jij het bent die ge groove stuurt.
Daarna krijg je soms ruimte om meer met een groove te doen, bijvoorbeeld tijdens een solo. Dan kun je je fantasie de vrije loop laten. Je kunt ideeën die bij je opkomen lekker gaan spelen. Uiteraard zijn de drummer, toetsenist, gitarist daar ook mee bezig en het kan dus geen kwaad om ook je oren open te houden voor wat er om je heen gebeurt.

Welke vaardigheden heb je daarvoor nodig?
1 Techniek – je beide handen moeten natuurlijk wel kunnen uitvoeren wat er in je hoofd zit, anders komt het er zo beroerd uit.
2 Harmonische kennis – weten wel akkoord er op dat moment gespeeld wordt en een idee hebben wat je daar zoal mee kunt doen.
3 Innerlijk gehoor – in je hoofd ideetjes horen die je kunt gebruiken in je groove, zowel ritmisch als melodisch
4 Uiterlijk gehoor – je moet kunnen registreren wat er muzikaal om je heen gebeurt en eventueel je idee over wat je zelf wilde doen bijstellen. Daarnaast kun je hetgeen anderen spelen gebruiken als inspiratie voor jezelf.
5 Consistentie – je moet natuurlijk je oorspronkelijke idee niet uit het oog verliezen en ontaarden in heel veel noten die geen specifieke betekenis meer hebben. En vooral geen noten spelen omdat dat kan, maar omdat dat de muziek op dat moment ten goede komt.

– Quote James Jameson – “If you don’t feel it, don’t play it!”
– Quote Robert Browning : “less is more!”

Hallo welkom op de website ‘basles van Iris’ Sigtermans.

Ben je op zoek naar basgitaarles? Dan ben je hier aan het goede adres. Zowel beginnende als gevorderde leerlingen zijn welkom. De minimumleeftijd voor basgitaarles is 9 jaar en er is geen maximum. Ik ben gediplomeerd bassist en heb een ruime ervaring op het gebied van lesgeven.                    Ook op het gebied van optreden in binnen en buitenland en werken in de studio.

Wil je meer weten over de lessen of mij als persoon? Kijk verder op de website.

Je kunt me ook e- mailen of bellen.